TUOTESELOSTE
10.1.2012
(entinen pvm. 1.9.2009)
 

Taika kaksivärinen helmiäislasyyri

 
Valmistus lopetettu
31.12.2016
 

TYYPPI
Kuultava, vesiohenteinen erikoislasyyri, jolla saadaan aikaan kaksivärinen helmiäisefekti.
SOVELTUVUUS

Käytetään Tikkurilan akrylaattiseinämaalin, esim. Harmony sisustusmaalin päällä. Koska Taika 2-värinen Helmiäislasyyri on läpikuultava, "pohjamaalin" (esim. Harmonyn) väri vaikuttaa ratkaisevasti lopputulokseen. Hyvä valaistus korostaa efektipinnan näyttävyyttä.

KÄYTTÖKOHTEET
Efektiseinäpinnat sisätiloissa.

TEKNISET TIEDOT
Tuote soveltuu sisäseiniin Tuote on puolikiiltävä Tuote on vesiohenteinen Työväline: tela
Tuotteen riittoisuus karkealla pinnalla
8
m2/l
Tuotteen riittoisuus sileällä pinnalla
12
m2/l
Maalaustuoteryhmä 2012
319 Muut vesiohenteiset seinä- ja kattomaalit sisäkäyttöön
Maalaustarvikeryhmä 2001
39.9 Muut vesiohenteiset dispersiomaalit (RT-luokitus)
Värisävyt
Kulta-Hopea
Kiiltoryhmä
Puolikiiltävä (3/RT-luokitus)
Riittoisuus
8 -12 m2/l.
Pakkaukset
1 l
Ohenne
Vesi
Työtapa
Levitys lyhytnukkaisella telalla. Pinta voidaan kuvioida kuviointitelalla, siveltimellä yms.
Kuivumisaika, +23 °C ilman suht. kosteus RH 50 %
Uudelleen käsiteltävissä noin vuorokauden kuluttua. Pinta on täysin kuiva noin 2 vuorokauden jälkeen. Kosteat ja viileät olosuhteet sekä suuret kerrospaksuudet hidastavat kuivumista.
Pesunkestävyys
Kestää kevyttä pyyhkimistä kostealla.
Lämmönkestävyys
+85 °C, ISO 4211-3.
Kiinteäainetilavuus
n. 13 %.
Tiheys
n. 1,1 kg/l sävystä riippuen, ISO 2811.
Varastointi
Suojattava pakkaselta.
Poistumiskuvaus
Valmistus lopetettu

KÄYTTÖOHJEET
Käsittelyolosuhteet
Maalattavan pinnan on oltava kuiva. Maalaustyön ja lasyyrin kuivumisen aikana pitää ilman ja käsiteltävän pinnan lämpötilan olla yli +10 °C ja ilman suhteellisen kosteuden alle 70 %.
Esikäsittely
Maalaamaton pinta:
Puhdista uudet pinnat liasta ja pölystä. Tasoita pinnat tarvittaessa Presto tasoitteella ja hio kuivunut pinta. Poista hiontapöly.

Ennen maalattu pinta:
Pese ennen maalatut pinnat laimennetulla Maalipesu pesuaineella ja huuhdo huolellisesti vedellä. Anna kuivua. Poista irtonainen maali. Hio kovat, kiiltävät maalatut pinnat himmeiksi. Poista hiontapöly. Silota kolot ja syvennykset Presto tasoitteella ja hio kuivunut pinta. Poista hiontapöly.

Pohjamaalaus:
Pohjamaalaa Tikkurilan akrylaattiseinämaalilla, esim. Harmony sisustusmaalilla kahteen kertaan. Käytä sileille pinnoille tarkoitettua lyhytnukkaista telaa ja pyri mahdollisimman matalaan telakuvioon. Pohjamaalatun pinnan tulee olla mahdollisimman tasainen ja sileä, koska Taika Helmiäislasyyri ei enää peitä pinnan virheitä ja epätasaisuuksia (esim. tasoitettuja kohtia), vaan päinvastoin tuo ne korostetusti esille.
Koska Taika Helmiäislasyyri on läpikuultava, pohjamaalin väri vaikuttaa ratkaisevasti lopputulokseen. Vaalealla pohjalla saa parhaiten esiin kaksivärisen efektin; valon osuessa pintaan näkyy kulta, muulloin hopea. Mitä hillitymmän efektin haluaa, sitä lähempänä tulisi pohjamaalin sävyn olla kullanväriä. Jos pohjamaalin sävyksi valitaan tumma sävy, saadaan kulta korostetusti esiin, mutta hopea jää piiloon.
Maalaus
Yhtenäisen ison seinäpinnan maalaus:
Sekoita Taika Helmiäislasyyri hyvin ennen käyttöä. Levitä lasyyriä reilusti sileille pinnoille tarkoitetulla lyhytnukkaisella telalla noin metrin levyiselle kaistaleelle kerrallaan. Tasoita sen jälkeen pinta mahdollisimman sileäksi telaamalla pitkin vedoin alhaalta ylöspäin. Pyri mahdollisimman matalaan telakuvioon ja yritä saada lasyyriä tasaisesti yhtä paljon joka kohtaan. Käytä rajaukseen maalarinteippiä ja poista teippi heti maalauksen jälkeen. Tällöin rajauskohdat eivät jää näkyviin.
Näyttävämmän ja täyteläisemmän pinnan saat kahden kerran käsittelyllä.
Huom. suuren tasaisen ja sileän pinnan tekeminen Taika Helmiäislasyyrillä vaatii taitoa ja kokemusta, sen sijaan kuviointimaalaus onnistuu aloittelijaltakin.

Kuviointi:
Etene kuvioinnissa pieni alue (n. 1 m x 1 m) kerrallaan. Levitä ensin lasyyriä reilusti sileille pinnoille tarkoitetulla lyhytnukkaisella telalla. Kuvioi sen jälkeen välittömästi esim. erilaisia kuviointiteloja, sivellintä tai sientä apuna käyttäen. Kokeile kuviointia ensin esim. paksulle pahville tai muulle harjoitusalustalle.
Taika Helmiäislasyyri soveltuu erinomaisesti myös sablonimaalaukseen.
Lisää ideoita ja tarkemmat ohjeet löydät Tikkurilan Taika-oppaasta ja värikartasta sekä Efektimaalausoppaasta.

Huoltomaalaus:
"Ennen maalattu pinta" –ohjeen mukaan. Halutessasi voit peittää efektipinnan maalaamalla sen vesiohenteisella seinämaalilla.
Työvälineiden puhdistus
Poista ylimääräinen lasyyri työvälineistä ja pese ne heti saippualla ja vedellä. Hieman kovettuneen maalin poistoon suositellaan Tikkurilan Pensselipesua.
Hoito-ohjeet
Lasyyri saavuttaa lopullisen kestävyytensä noin 1 kuukauden kuluttua pintakäsittelystä. Vältä puhdistuskäsittelyä ennen tätä.
Puhdista pinta neutraalilla (pH 6 – 8) astianpesuliuoksella esim. pehmeää siivouspyyhettä käyttäen. Huuhtele ja kuivaa pinta välittömästi tämän jälkeen.
Huoltokäsittely
Huoltomaalaus:
"Ennen maalattu pinta" –ohjeen mukaan. Halutessasi voit peittää efektipinnan maalaamalla sen vesiohenteisella seinämaalilla.
EU VOC -raja-arvo
(cat A/l) 200g/l(2010)
Taika 2-värinen Helmiäislasyyri sisältää VOC max. 200 g/l.

KÄYTTÖTURVALLISUUS
Tuotetta ei ole luokiteltu vaaralliseksi. Tuotteesta on saatavilla käyttöturvallisuustiedote. Käyttöturvallisuustiedote

YMPÄRISTÖNSUOJELU JA JÄTEHUOLTO
Nestemäinen maalijäte on toimitettava ongelmajätteiden keräilypisteeseen. Tyhjät, kuivat pakkaukset voidaan toimittaa kierrätykseen tai tällaisen mahdollisuuden puuttuessa yleiselle kaatopaikalle. Ympäristöseloste
KULJETUS
VAK/ADR: ei luokiteltu
joa100112 / ome040609 / pih100112 / 0066100-6104


Takaisin